Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Požar i arhitektonski inženjering

U četvrtak, 19. februara u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, (ulaz iz Vasine), u 18 časova održaće se promocija knjige prof. dr Milovana Vidakovića "Požar i arhitektonski inženjering 2008."

 


Priručnik zaštite od požara u arhitekturi:  Požar i arhitektonski inženjering 2008 je baziran na najnovijim svetskim istraživanjima na osnovu kojih je moguće izvesti predloge svetske regulative u kontektu naše regulative. Knjiga je prvenstveno namenjena projektantima arhitekture, građevincima, mašincima, elektroinženjerima, tehnolozima, inspektorima i osiguravačima kojima će poslužiti kao vredna pomoć tokom rešavanja problema požarne zaštite objekta uz evakuaciju ljudi i materijalnih dobara.


Između ostalog knjiga obrađuje pitanja urbanističkih uslova zaštite od požara, pasivne zaštite objekta, projektovanja zaštite od požara javnih objekta, a naročitu pažnju izaziva poglavnje koje se odnosi na zaštitu muzeja od požara. U ovom poglavlju se diskutuje o najsavremenijim svetskim i evropskim trendovima zaštite koji mogu da posluže kao osnova od koje bi se pošlo u daljem razvoju principa zaštite kulturne baštine. Razmatrajući slabe tačke u zaštiti koje su se iskristalisale kroz iskustva brojnih svetskih muzeja pogođenih požarima, prof. dr M. Vidaković bazira svoju filozofiju zaštite. Treba napomenuti da prof. dr M. Vidaković, predsednik Društva inženjera i tehničara za upravljanje rizicima, svoja znanja i iskustva o požarima kao jednom od najčešćih rizika prenosi i studentima Master studija za preventivnu zaštitu koje su na Beogradskom univerzitetu započele 2008. godine. Kroz svoja pisana dela i predavanja, prenoseći svoja iskustva i znanje kolegama i budućim stručnjacima za zaštitu kulturne baštine prof dr M. Vidaković nesebično daje izuzetan doprinos u očuvanju dobara neprocenjive vrednosti.


Portfolio Narodni muzej u Beogradu


Datum objavljivanja: 14.02.2009.