Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Oktobarski salon po prvi put u regionu

Nakon promocije Oktobarskog salona javnosti u Nemačkoj - Kasel (2006) i Berlin (2008), u Francuskoj - Sent Etjen (2007) i u Turskoj - Istanbul (2009), ove godine Salon će po prvi put biti predstavljen i publici u Zagrebu i Banja Luci.

 


Akcenat će biti na ovogodišnjem 51. izdanju, koji se od 8. oktobra do 21. novembra, pod sloganom ... noć nam prija...održava u bivšoj zgradi Vojne Akademije, Resavska 40b.

 

Pored predstavljanja ove naše najstarije, najveće i najznačajnije izložbe za kulturno-umetničku mapu Srbije i za savremenu vizuelnu scenu uopšte, biće posebno reči o konceptu i umetnicima koji će izlagati na ovogodišnjem 51. oktobarskom salonu, koji se bavi individualnim i kolektivnim sećanjem, rekonstrukcijom i percepcijom stvarnosti, odnosno načinom kako sami, namerno ili podsvesno, biramo šta ćemo pamtiti, a šta zaboraviti. Novinari će se upoznati i sa raznovrsnim paralelnim programima, koji su namenjeni posebnim ciljnim grupama - srednjoškolcima, porodici i starijim sugrađanima, koji će biti ostvareni u saradnji sa NGO, nezavisnim umetničkim grupama i pojedincima.

 

Na konferencijama za novinare u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u Aveniji Dubrovnik 17, u sredu, 22. septembra u 12 sati  i u izložbeno-prodajnom salonu Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci, Kralja Alfonsa XII, br. 1 , u četvrtak 23. septembra u 13 sati,  govoriće Juan Puset, kustos 51. oktobarskog salona, Mia David, direktorka Kulturnog centra Beograda i Aleksandar Peković, zamenik sekretara za kulturu grada Beograda i predsednik odbora Oktobarskog salona. Na zagrebačkoj konferenciji učestvovaće i David Maljković, umetnik iz Hrvatske, koji izlaže na ovogodišnjem Salonu.


Datum objavljivanja: 22.09.2010.