Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

O prirodi uči progovorivši...

U sredu, 19. januara u 19 časova u Galeriji Dvorište, Kulturnog centra Pančeva, otvara se samostalna izložba crteža, autorke, Mirjane Marinšek Nikolić, pod nazivom, "O prirodi uči progovorivši...". Izložba traje do 31. januara.

 


Crtežima, kojima fokusira promene potonulog i prolaznog sveta prirode, umetnica uspostavlja relaciju između prirode umetnosti i prirode materijalnog sveta. Vizuelna dramatika crteža dočarava materijalnu stvarnost: zagađenost mora i okeana, izčeznuća životinjskih i biljnih vrsta. Uvodeći i crtež na videu u kratak eksperimentalni film, kao dodatni umetnički segment, autorka ove izložbe demistifikuje ulogu posmatrača, navodeći ga da progovorivši, deluje: najpre, na svoju ekološku svest.


Mirjana Marinšek Nikolić je književnica i vizuelna umetnica.  Diplomirala je na Beogradskom univerzitetu, a studirala je umetnost i književnost, na Ohio University, SAD. Doktorirala je na matematici i informatici  na Beogradskom univerzitetu. Umetnički rad zasniva na crtežima, eksperimentalnom filmu i multimedijalnim projektima. Autorka je više likovnih radova: crteža, eksperimentalnih i video radova, kao i multimedijalnih književno-likovnih projekata. Izlagala je na mnogim grupnim i samostalnim izložbama i art festivalima u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Beogradu.


 


Datum objavljivanja: 16.01.2011.