Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nagrada Veliki pečat 2018. Bojanu Otaševiću

Žiri za nagradu Veliki pečat sastao se u ponedeljak, 3. maja u 10:30 časova u sastavu: Ljiljana Slijepčević, istoričarka umetnosti i predsednica žirija, Biljana Vuković, grafičarka i Alan Bećiri, grafičar i laureat nagrade Veliki pečat 2017.


 


Nakon pažljivog pregledanja Majske izložbe grafika članovi žirija su ocenili da je izložba svojim kvalitetom olakašala rad žirija ali i otežala rad ovog tela jer je trebalo uočavati nijanse u radovima.

Nagrada Veliki pečat za 2018. godinu jednoglasno je dodeljena Bojanu Otaševiću za rad „Rob – Milost“, iz 2018. godine u tehnici algrafija.


Obrazloženje žirija:

Bojan Otašević, slikar i grafičar izgrađenog autorskog stava, skoro dve decenije je prisutan na savremenoj likovnoj sceni, a njegov ubedljiv stvaralački rukopis je prepoznatljiv i uvažavan u kritičarskim i umetničkim krugovima. Fokusiran na portretnu predstavu čoveka i njegove psihološke karakteristike, Otašević upotrebom gro-plana gradi vizuelno snažne i ubedljive kompozicije. Predstavljajući psihološka stanja, a ne zbivanja, autor stvara pročišćene celine oslobođene narativa i usredsređene najčešće na kadriranu figuru, glava-lice, čije su psihološke odlike artikulisane ekspresivnim stavom i gestom; on razvija gotovo alegorijsko-vizuelne tipologije osećanja: teskobe, grča, personalnih unutrašnjih doživljaja i nemira vremena. Nagrađeni rad

„Rob – Milost“ ukazuje na predstavljanje svojevrsne studije posvećene čoveku koju odlikuje snažna gestualnost, oštrina crteža i opservacije, intenzitet boje, jaki i dramatični koloristički kontrasti. Upravo zbog takvog stava, može se reći da autor u svom radu ublažava medijske granice između slike i grafike. U genezi svog stvaralaštva Otašević je razvio senzibilitet za ravnu štampu, pre svega za litografiju. Autor odlično poznaje prirodu ove grafičke tehnike i koristi sve njene izražajne potencijale, što potvrđuje i nagrađeni rad u tehnici algrafije koji demonstrira njegovu sklonost ka tehničkom i konceptualnom eksperimentu.



Bojan Otašević (Kragujevac, 1973). Diplomirao grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1998, gde je magistrirao je 2001, a 2014. doktorirao. Profesor na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.


 



 


Datum objavljivanja: 03.05.2018.