Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nagrada "Lazar Trifunović"

Komisija koja je radila u sastavu: dr Milanka Todić, predsednica, Slobodan Ristić i Radonja Leposavić, članovi, dodelila je nagradu “Lazar Trifunović“ za 2008. godinu, Dejanu Sretenoviću za tekst Učini to ponovo.... Umetnost ponovnog odigravanja.

 


Dejan Sretenović je prestižnu nagradu dobio za tekst "Učini to ponovo.... Umetnost ponovnog odigravanja", koji je emitovan u dva nastavka 23. i 24. marta na Trećem programu Radio Beograda, u okviru ciklusa " Kriza originalnog i savremena umetnost". 


U obrazloženju komisija ističe da " uzbudljiva i učena interpretacija aktuelne umetnosti ponovnog odigravanja Dejana Sretenovića donosi ne samo analitički uvid u različita teorijska polazišta fokusirana na vizuelnu interpretaciju prošlosti nego i dosledno izvedeno kritičko sagledavanje aktuelnih umetničkih inscenacija. Počev od slavnog Juriša na zimski dvorac (1920), odigravanje prošlosti u sadašnjosti, otvorilo je niz novih čitanja multimedijalne reprezentacije istorije, od avangardnog i TV filma i istorijskog slikarstva do performansa. Nagrađeni rad upečatljivo govori o umetnosti kao medijatoru između realnosti i memorije, o ukidanju distance između apstraktnog znanja i ličnog iskustva, između onda i sada."


Svečana dodela Nagrade "Lazar Trifunović" je u sredu, 14. januara u 12. časova u Galeriji Artget, Kulturnog centra Beograda.


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 12.01.2009.