Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kreativna industirija Beton hale

Ministar Nebojša Bradić juče je obišao ''Beton halu'', u društvu sa direktorima kulturnih institucija, koje su ovaj prostor dobile na korišćenje i istakao da je ''ovo prvi susret svih budućih korisnika ovog prostora, za koji se očekuje da postane živo mesto, na kojem će se ukrštati kreativna energija i različiti umetnički događaji.''

 


Nekadašnji lučki magacin, dugačka niska zgrada u Pristaništu Beograd, u Karađorđevoj ulici, u žargonu nazvana ''Beton hala'', odavno zapuštena, Zaključkom Vlade Srbije iz marta prošle godine, data je na korišćenje ''državnim organima, ustanovama i organizacijama koje će kroz održavanje kulturno obrazovnih manifestacija i izložbenih postavki promovisati kulturni, istorijski, društveni i sportski razvoj Srbije''.


Ministar Bradić je, tokom obilaska istakao da veruje da će Beograd uskoro biti pravi kulturni centar u evropskom kontekstu, u koji će se stizati i rekom, i to uzvodno i nizvodno. Ovo je deo projekta koji se odnosi na izlazak beogradske kulture na reku – rekao je ministar. Ministar je skrenuo pažnju svim budućim korisnicima da generalno rešenje prostora mora biti zajedničko za sve, kao i da se mora poštovati postojeći ambijent magacina, arhitektonska i građevinska rešenja iz 30-tih godina prošlog veka, s tim da će se intervenisati u sklopu savremenih tehnoloških i dizajnerskih mogućnosti. - A enterijer i rešenja prostora pojedinačnih ''magacina'' rešavaće sami korisnici, odnosno institucije kulture – podvukao je Nebojša Bradić.


Maja Matija Ristić, načelnica pravne službe u Ministarstvu kulture, precizirala je da će ovo Ministarstvo, zajedno sa institucijama budućim korisnicama, konkurisati kod Ministarstva za nacionalni investicioni plan, za finansiranje jedinstvenog projekta adaptacije ''Beton hale'', sa ciljem ostvarenja predviđene namene.


''Beton halu'' su na korišćenje dobili: Muzej savremene umetnosti, čija je direktorka Branislava Anđelković, Etnografski muzej, direktorka Dušica Živković, Muzej pozorišne umetnosti Srbije, direktorka Ksenija Radulović, Muzej naivne umetnosti u Jagodini, direktorka Nina Krstić, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture, direktorka Milana Jočić. Obilasku ovog prostora je prisustvovao i Milan Tomić, direktor Republičke direkcije za imovinu.


 


Datum objavljivanja: 31.07.2008.