Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Heroji i Minotauri

Projekat Metamorfoze, Biljane Cvetković, predstavlja se u galeriji Centra za grafiku. Izložba traje od 21. februara do 4. marta i sastoji se od osam "slika" izvedenih na obrađenim klirit pločama, 60 x 80cm, u kombinovanoj tehnici i od jedne podne instalacije izvedene u PVCu.


Radovi su pokušaj rasvetljavanja nesvesnog, kao i istovremeno poigravanje sa nesvesnim, i pre svega, želja da se ono materijalizuje kroz slike, objekte i instalacije. Radovi se indirektno bave problemom sadašnjice i savremenog društva. Oni su pokušaj razumevanja nerazumljivog, što bi moglo zvučati paradoksalno. Ceo ovaj opus koncentrisan je oko paradoksa i bavljenje njime su osnova i potka samog rada. Heroji i Minotauri su glavni akteri ove postavke.  Podna instalacija Pametne kutije za igru nude mogućnost posetiocu izložbe da sam pokuša da sklopi njegov pravi lik, koji u ponudi ima, pored Minotaurovog lika,  i segmente likova Tezeja i Arijadne, i ostalih slika, kao i tekstova o njemu. Ovaj rad dozvoljava traženje njihovih likova, kroz obimnu kombinatoriku od 54 površine na devet kocki veličine 15 x 15 x 15 cm.


Tri sporedne, dodate kocke koje su postavljene u lavirintu, dopunjuju mogućnost kombinovanja. Radovi spajaju na paradoksalan način čitanje prikaza na jednom ekstrahiranom nivou blisko digitalnoj percepciji i čitanje drevnog mita. Umetnica se, takođe, bavi problemom, krizom identiteta u savremenom svetskom poretku i pomeranjem granica u percepciji ovog problema.


Biljana Cvetković rođena je 1975. godine u Ljubljani, Slovenija. Diplomirala 1998. godine, a magistrirala 2001. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo. Član je ULUS-a od 2003. godine. Do sada je priredila tri samostalne izložbe i učestvuje na brojnim grupnim izložbama. Živi i stvara u Beogradu u statusu samostalnog umetnika.



Datum objavljivanja: 20.02.2008.