Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

GRRR!Program

Najnovije izdanje serije dešavanja pod nazivom GRRR!PROGRAM, nastalo saradnjom  Kulturnog centra Pančeva i Saše Rakezića, biće održano u četvrtak 11. aprila, sa početkom u  19h, u prostoru Elektrika (Vojvode Radomira Putnika 7, Pančevo).


 


Najpre će biti predstavljen novi broj časopisa Symposion, koji je posvećen temi Trauma/ Nostalgija. „U ovom broju, kažu urednici Symposiona, „akcenat smo dali isključivo na ona istraživanja, koja se bave značenjem pojma slamanja sudbine na našim prostorima i na to koliko smo u stanju da putem tekstova i slika izrazimo neme glasove traume“.  U razgovoru učestvuju Zoran Trklja, Atila Širbik, Johanna Marcade, Damir Rijovich, Septic i Boris Stanić.


Zatim, sledi razgovor sa Markom Aleksićem, arheologom, koji spada među najveće stručnjake za mačeve u našoj sredini, između ostalog autora knjige Mediaeval Swords from Southeastern Europe, Material from 12th to 15th Century. Iako, kao i svako oružje, mač služi za ubijanje, on poseduje bogata, fascinantna simbolička i mitološka značenja, i prisutan je čak i u popularnoh kulturi, ali je isto tako predmet obožavanja desničarskih mitologizatora. U razgovoru će biti reči o svim ovim aspektima.


 



Datum objavljivanja: 08.04.2013.