Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ep o nasilju

Izložba crteža grupe MANIK (Nikola Pilipović i Marija Vauda) “MANIK RAW.EP O NASILJU” (svedočenja o nasilju, svedoci nasilja, mesta nasilja, politike nasilja...)
Magacin u Kraljevića Marka 4 Otvaranje - ponedeljak, 15. decembar 2008. u 19h
Izložba traje do 24. decembra Podrška: SEEcult.org

 


Izložba MANIK RAW.EP O NASILJU  sastoji se od crteža nastalih u protekle dve godine, koji će biti postavljeni u blokovima, od kojih svaki predstavlja celinu, a sa ostalima razotkriva i predstavlja izabrana mesta dejstva i rezultate sile prava i moći koji su doveli, na primer, i do Gernike kao umetničkog dela: Šta ostaje posle nasilja u ime nasilja? Šta ostaje posle čoveka? Ko u ime čoveka i umesto čoveka?

 

Crteži su ilustracije i likovi dejstava, metastaze uvek novih/starih oruđa i novih/starih izvršilaca novo/stare destruktivne prirode čoveka.


Crteži su podeljeni u nekoliko segmenata - blokova (mesta za izjavu):

1. Strip nasilje (Popaj, Oliva, nasilje nad delfinom, Nasilje nad Srcem....)

2. Portreti Nasilnika i Branitelja ljudi - Popaja

3. Nadrealni automatizam (Pleonazmi)

4. Memoricid (horovi, skupovi, subjekti, logorašice zauvek....)

5. Punjenje

6. Suze

7. Snjegovići

8. Dekorativne sprave nasilja

9. Sprave srca i pejzaži

10.Unisex violence

11.Univerzalno meso


"Teme" crteža repetitivno pokrivaju delove zida Magacina - kao zid plača ili bedem razdvajanja. Stoje kao sugestija o repeticiji, ponavljanju i večnom vraćanju kao normativne snage samog fenomena (nasilja - zločina). Izjava “ART MACHT FREI” sa ranijeg MANIK-ovog rada (plakata)

http://www.oktobarskisalon.org/44/english/umetnici/eng_vauda00.htm je izvedenica natpisa iznad vrata nacističkog logora i predstavlja ono nedostajuće, izostavljeno (upravo zato što je mesto sa koga MANIK govori: MINSKO POLJE SMISLA I BESMISLA - ISTO JE.


Formati crteža su 70x100cm i 50x70cm. Nastali su 2007. i 2008. kombinovanom tehnikom (olovka, marker, mastilo, akrilik, tempera, tuš, aplikacije, lak za nokte). Svi radovi su rađeni na 300gr akvarel papiru.


 


 


Datum objavljivanja: 12.12.2008.