Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Bogdan Čontoš: Spektakularna izložba

Samostalna izložba Bogdana Čontoša, pod nazivom, "Spektakularna izložba", otvara se u sredu 27. septembra 2017. u 19 sati u Galeriji Stepenište, Šumatovačka 122, Beograd.

 



 


Spektakularna izložba Bogdana Čontoša (kako ju je naslovio sam umetnik) daje uvid u dosadašnju praksu mladog umetnika, koji je tek završio osnovne studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Čontoš je već prepoznatljiv po svojim interaktivnim radovima, gde naizgled predaje potpunu kontrolu nad svojim delom, istovremeno postavljajući pitanje da li je ta kontrola iluzorna ili ne. Koristeći zastarelu mehaniku u kreiranju svojih apsurdnih sprava, stvara utisak anahronizma u vremenu opsesije digitalnim aparatima. Radovi, koji su kombinacija mehaničkog i skulpturalnog, uobličeni u humor metaforički ili sarkastično, ukazuju na kritiku fenomena i situacija u autorovoj neposrednoj okolini (Mašina za mlaćenje prazne slame, Bušač betona). Novina koja se javlja u radovima Čontoša jeste upotreba 3D štampača – minijature su otpaci 3D štampe i postavljene su na minijaturni postament. Korišćenje odbačenih delova i materijala jeste integralni deo rada umetnika, te konceptualnu nit radova čini kombinacija disfunkcionalnosti i estetskog doživljaja (Torba za kokošku).


Autor proizvodi objekte koji se sastoje iz sakupljanja i transformacije elemenata, inicirajući ili kreirajući prostorno iskustvo za subjekta (posmatrača) koje je vezano za objekat. Izgleda da glavnu nit u radovima Bogdana Čontoša čini istraživanje odnosa između umetnika i neposrednog društvenog ili intimnog okruženja, te i eksperimentisanje u polju medija skulpture.

 



Katarina Kostandinović  istoričar umetnosti


 



Datum objavljivanja: 26.09.2017.