Aktuelno

Tokovi umetničkog nadahnuća, Đorđije Crnčević
23.06.2016. - 23.07.2016.

Tokovi umetničkog nadahnuća, Đorđije Crnčević


Izložba Tokovi umetničkog nadahnuća, Đorđije Crnčević, Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić, (II i III sprat), Cetinje,23. jun – 23. jul 2016. (otvaranje izložbe u četvrtak, 23. juna 2016. u 20 časova). Saradnja Narodnog muzeja Crne Gore i MSU Beograd.

 

Kustos izložbe: dr Rajka Bošković, istoričar umetnosti, muzejski savetnik u Muzeju savremene umetnosti, Beograd U četvrtak, 23. juna s početkom u 20 časova u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ biće otvorena retrospektivna izložba Đorđija Crnčevića „Tokovi umetničkog nadahnuća“. Autor izložbe je dr Rajka Bošković, muzejski savetnik u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Postavka obuhvata 102 dela (skulpture, slike, crteži i grafike) koja su nastala tokom skoro pet decenija njegovog umetničkog stvaranja. U katalogu koji prati izložbu, dr Rajka Bošković je, između ostalog, zapisala: „U velikoj raznovrsnosti umetničkog izraza u celokupnom Crnčevićevom opusu izdvajaju se određeni „tokovi” – postojani, neprekinuti i vrlo duboko utemeljeni i prisutni u njegovom nesumnjivo slobodnom, otvorenom i nesputanom umetničkom izražavanju. Oni se doduše izdvajaju nenametljivo, ali veoma postojano, bez unapred (o)smišljenog plana umetnika. Nekoliko dominatanih tokova nastaje i tokom celokupnog umetničkog delovanja opstaje podjednako u domenu izražavanja skulpturom, slikom, crtežom, grafikom, kao i u oblasti konceptualne umetnosti. Najupečatljiviji „tok”, u kome preovladava izraz stanja teskobe, nepronađenosti i bezizlaza, i u doslovnom, prostornom, i u prenosnom, simboličkom smislu, prisutan je još od ranih grafika Kosmogimnastičari (1975) do poslednjih skulptura Kompresije vremena. Paralelno sa tim, prisutan je i sasvim suprotan „tok” lirskog i poetičnog duha, u nizu skulptura na kojima je na izuzetan način ostvareno (u)obličavanje uzvišenosti pesničkog nadahnuća (Glava pesnika) i monumentalizacija stanja bliskosti (Dve glave).”

Đorđije Crnčević (Dupilo, 1941 – Beograd, 2013) diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, odsek vajarstvo, a poslediplomske studije je završio 1972. godine u klasi prof. Miodraga Popovića. Bio je član ULUS-a od 1968, a od 1976. godine i član grupe 10+. U zvanju profesora na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu predavao je nastavni predmet Vajanje od 1991. do 2008. godine. Pored vajarstva bavio se i grafikom i slikarstvom. Samostalno je izlagao od 1969. godine. Imao je preko dvadeset samostalnih izložbi u zemlјi i inostranstvu. Učestvovao je na mnogobrojnim grupnim izložbama: u organizaciji ULUS-a, Oktobarski saloni, izložbe PROSTOR, Grafika beogradskog kruga, Bijenale male plastike (Murska Sobota), itd. Nјegova dela se nalaze u zbirkama Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Akademije likovnih umetnosti u Beogradu, Zepter muzeja u Beogradu, Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju, Narodnog muzeja u Kikindi, Neue Galerie u Gracu, Galerije Kulturnog centra u Paraćinu, Savremene galerije Umetničke kolonije Ečka u Zrenjaninu, Savremene galerije u Nišu, itd.

Izložba je u organizaciji Muzeja savremene umetnosti iz Beograda bila prikazana u Kući legata u Beogradu tokom novembra i decembra 2015. godine. U pripremi je monografija Tokovi umetničkog nadahnuća – Đorđije Crnčević koja će biti ostvarena u saradnji Narodnog muzeja Crne Gore i Muzeja savremene umetnosti iz Beograda. Stručno vođenje dr Rajke Bošković, autora izložbe, biće upriličeno 24. juna sa početkom u 12 časova za sve zainteresovane posetioce.

Radno vreme Galerije: od utorka do nedelje: 10h – 14h; 17 – 21h Ulaz slobodan.

 

 

 

objavljeno22.06.2016.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.