Aktuelno

Stanislav Milojković: Beogradski džez festival 2005 - 2015
25.10.2016. - 31.10.2016.

Stanislav Milojković: Beogradski džez festival 2005 - 2015


Izložba fotografija "Stanislava Milojkovića, Beogradski džez festival 2005 - 2015 Otvaranje izložbe u utorak, 25. oktobra u 18h. Izložba traje do 31. decembra 2016. Glavni hol Doma omladine Beograda.

Foto: Stanislav Milojković

 

U okviru pratećeg programa 32. Beogradskog džez festivala biće postavljena izložba oficijelnog festivalskog fotografa, Stanislava Milojkovića. U pitanju je presek 11 godina BDŽF - od obnavljanja 2005. do 2015. godine, predstavljen na 24 fotografije. Autor je pokušao da prikaže deo atmosfere nastao na koncertima brojnih džez umetnika u različitim koncertnim prostorima, te dočara raznovrsnost ove muzike i autentičnost jedinstvenih ličnosti koje su nastupale na našem festivalu i ostavile traga u njegovoj novijoj istoriji. Budući da je u svom radu orijentisan ka koncertnoj fotografiji, i to uglavnom sa rok događaja, Milojkoviću je fotografisanje Beogradskog džez festivala bilo i jeste vrhunski profesionalni izazov, ali i zadovoljstvo - što će i posetioci svakako osetiti gledajući izložene portrete nekih od najboljih džez umetnika današnjice.

"Kao što se zna svaka slika kazuje priču. Tako je i sa fotografijma Stanislava Milojkovića. One, kao onaj film Voltera Hila, pričaju rokenrol bajku. 

Stanislav zna da dešifruje svetlost koja dolazi sa muzičke scene. Njegove fotke predstavljaju svojevrstan prevod velikog rok mita na slikovni jezik. Dvodimenzionalne slike otkrivaju višedimenzionalni svet. Camera lucida Stanislava Milojkovića od zvukova, melodija, ritmova, boja, poza i likova stvara slike na kojima se muzika bolje čuje i vidi."

Žikica Simić

Fotograf Stanislav Milojković (1966) već tri decenije beleži atmosferu i dešavanja na rokenrol i džez koncertima. Prve fotografije sa koncerta Erika Kleptona na Beogradskom sajmu objavio je 1984. u „Omladinskim novinama“. Ubrzo počinje saradnju sa omladinskom štampom širom SFRJ, a kasnije i sa većinom internet portala. Brojne njegove fotografije nalaze se na omotima ploča domaćih rok sastava. Zaposlen je kao urednik fotografije u beogradskom listu „Danas“.


Godine 2007. sa Anamarijom Vartebedijan i Aleksandrom Zecom pokreće projekat „Rok momenti“, sa kojima izlaže rok fotografije u statusu umetničkih dokumenata sa koncerata viđenih kroz objektiv fotoaparata. Imao je preko trideset samostalnih izložbi. Dobitnik je Gran Prija na Međunarodnoj izložbi rok fotografije „Gitarijada 2007“ u Zaječaru. Sarađuje sa Beogradskim džez festivalom od njegovog obnavljanja 2005, kao zvanični fotograf manifestacije.

www.bjf.rs
https://www.facebook.com/events/212619562491716/

 

objavljeno25.10.2016.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.