Aktuelno

Samo svoja: Sonja Savić
11.03.2013. - 19.03.2013.

Samo svoja: Sonja Savić


Dokumentarna izložba "Samo svoja: Sonja Savić", otvaranje je u ponedeljak, 11. marta u 19. sati u Domu omladine Beograda//Hol ispred Velike sale. Izložba je otvorena do utorka, 19. marta 2013.

 

"SAMO SVOJA: SONJA SAVIĆ" naziv je multimedijalnog događaja posvećenog ovoj jedinstvenoj umetnici koji će se održati u Domu omladine Beograda od 11. do 19. marta. U holu ispred bioskopske dvorane DOB-a biće postavljena dokumentarna izložba koju će činiti po prvi put izloženi, ekskluzivno za ovu priliku odabrani njeni lični predmeti, fotografije, autorski video radovi kao i multimedijalna instalacija.

Publika pamti Sonju Savić kao filmsku zvezdu, ali i kao simbol jedne epohe – snažnog autora, urbanu ikonu i kritičara establišmenta. Ovo je prilika da se podsetimo ko je bila i kako je živela jedinstvena, uvek samo svoja Sonja Savić.

Kao prateci deo programa izložbe, svakog dana u Velikoj sali Doma omladine prikazivace se film "Sonja", u režiji Dragane Kanjevac.

Radno vreme izlozbe: 10:00 – 20:00

Koncept: Boban Jevtić, Nenad Veličković, Dragana Kanjevac. // Instalacija: Mateja Ristić.
Organizacija: Dom omladine Beograda, Umetnička galerija "Nadežda Petrović" Čačak, Bastards Production Beograd

Sonja Savić, umetnica koja je obeležila svoje vreme filmskim ulogama, jedinstvenom pojavom i stavom, definitivno nije bila čovek materije.  Nije skupljala umetnička dela, ona ih je inspirisala. Nije pratila modu, imala je svoju ličnu modu. Radničke pantalone sa kanapom umesto kaiša i kačketi iz Balkanske ulice, malo prerađeni – to je bio Sonjin modni ideal, uniforma za mladog glumca - istraživaca i akrobatu.

Njen jezik i način razmisljanja nije potekao ni iz jedne knjige, iako ih je strastveno čitala. Imala je svoj jezik, i samo njoj svojstven način povezivanja znanja.

Sonjina kritika društva bila je lična, samo njena – nepovoljna za bilo kakvu ideološku upotrebu.

Posetioci dokumentarne izložbe SAMO SVOJA: SONJA SAVIĆ u Domu omladine Beograda imaće priliku da, osim brojnih fotografija i autorskih video radova, vide i njene lične predmete.  Sonjinu violinu, instrument na kojem je kao dete započela muzičko obrazovanje; lična dokumenta, rukopise, scenarija, prve naočare sa dioptrijom, omiljenu kapu i jaknu… 

Nije lako predmetima predstaviti licnost koja bi sve stvari ovog sveta zamenila za dugacke termine u montazi.  “Ako coveka pamtimo po utiscima koje ostavlja na druge ljude, mogu reci da je Sonja ostavila sumu utisaka za sobom”- rekao je jedan Sonjin prijatelj.  SAMO SVOJA: SONJA SAVIC – dokumentarna izlozba i prikazivanje filma  predstavljaju podsetnik na snazne utiske koje je u mnogima ostavila Sonja Savic, neponovljiva licnost nase kulture.

objavljeno05.03.2013.

Pretraga
Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.

RegistracijaZaboravljena lozinka

Niste član? Registrujte se