Aktuelno

Latinoamerička žena
08.03.2013. - 06.04.2013.

Latinoamerička žena


Institut Servantes povodom obeležavanja 8. marta organizuje izložbu posvećenu latinoamerićkoj ženi, ali ženi uopšte i njenom položaju u drustvu.

 

Izložba „Latinoamerička žena“ obuhvata 25 slika urugvajskog autora Selmara Mendija na kojima prikazuje ženu iz različitih perspektiva i njene probleme.Izlozbu ce svecano otvoriti direktor Instituta Servantes, g-din Antonio Lasaro Gosalo. Izložba će biti otvorena do 6. aprila. Ulaz slobodan.

Izlozba „Latinoamerička žena“ urugvajskog fotografa Selmara Mendija obuhvata 25 slika koje, iz različitih perspektiva prikazuju ženu u Latinskoj Americi i svetu. Naime, autor ovom izložbom ukazuje na probleme sa kojima se žene susreću: nejednakost, seksizam na radnom mestu ili u okviru porodice, nametanje uloga, nasilje nad ženama ili „nevidljivost“ žena u zrelom dobu, između ostalih. Takođe, autor na svojim fotografijama koristi diptihe i prikazuje ženu koja uvek ima dvostruku ulogu: majke i žene, nežnosti i snage.

Izložba se otvara povodom 8. marta. Zanimljivo je da su žene imale pravo glasa pre jednog veka samo u dvema zemljama, a danas, vek kasnije, to pravo je gotovo univerzalno i 19 žena trenutno imaju ulogu šefova država i vlada širom sveta.

Autor izložbe, Urugvajac Selmar Mendija (1983), obučava se i istražuje u oblasti fotografije od 2004. i radio je fotografije za Nacionalnu upravu kulture Ministarstva prosvete i kulture Urugvaja. Njegov rad karakteriše prikaz mesta, ljudi, trenutaka zemalja Latinske Amerike, putem kojeg daje lični pecat slici širokog južnoameričkog kontinenta. Među njegovim poslednjim izložbama ističu se „Simbiosis“  i „Zel Mendía al paredón“ u Soa Baru u Montevideu.

 

objavljeno06.03.2013.

Pretraga
Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.

RegistracijaZaboravljena lozinka

Niste član? Registrujte se