Aktuelno

Izložba Beogradskog enformela
18.04.2016. - 30.04.2016.

Izložba Beogradskog enformela


Zajednički projekat Udruženja „Umetnost bez granica“ i Kuće kralja Petra I u Beogradu, od 11. aprila 2016. godine predstaviće publici jedinstvenu izložbu.

 

Beogradski enformel ponovo će biti pred očima javnosti, zahvaljujući izuzetnoj privatnoj kolekciji gospodina Đorđa Momirovića koja se prvi put u ovom izlagačkom obliku, a pod autorskim vođenjem istoričara umetnosti Nikole Kusovca prikazuje očima javnosti.

ENFORMEL -   apstraktni umetnički pravac koji se formirao u Parizu 1945. godine I koji se odbacivanjem organizovane strukture forme odvojio od takozvane geometrijske apstrakcije i koji je vladao u evropskoj umetnosti sredinom 20. veka Beograd je brzo prihvatio i razvio na svoj način.

Izložba ENFORMEL  prikazaće umetnička dela slikara koji su ostavili neizbrisiv trag na srpsku umetnost druge polovine veka ali pre svega koji su činili okosnicu „beogradskog enformela“.

Na izložbi će biti prikazana dela Branka Protića, Vladislava Šilje Todorovića, Živojina Turinskog, Vere Božičković Popović, Miće Popovića, Ordana Petlevskog, Lazara Vozarevića, Dušana Gavele, Zorana Petrovića, Zorana Pavlovića,Branka Filipovića Fila, kao i Koste Bradića koji je jedno vreme slikao u stilu enformelista.

Ovom izložbom publika i stručna javnost imaće priliku za jedno novo čitanje i pogled sa distance od pola veka na ENFORMEL.

 

 

objavljeno18.04.2016.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.