Aktuelno

Ivana Milev, Bojana Atlija, Nina Galić: Greje
11.02.2016. - 05.03.2016.

Ivana Milev, Bojana Atlija, Nina Galić: Greje


"GRAEAE", Ivana Milev, Bojana Atlija, Nina Galić. Bojana, Ivana i Nina simbolično dele jedno oko, međutim, svet koji one percipiraju, prisvajaju i preoblikuju, fundamentalno je drugačiji. Likovna galerija KCB-a, četvrtak, 11. februar u 19h. Izložba traje do 5. marta, 2016. godine.

 

U grčkoj mitologiji Greje su tri sestre koje su pored krvnog srodstva delile i oko – organ koji nam omogućava percepciju i imaginaciju. Bojana, Ivana i Nina simbolično dele jedno oko, međutim, svet koji one percipiraju, prisvajaju i preoblikuju, fundamentalno je drugačiji. Njihove vizure uslovljene su različitim problemima – estetskim, egzistencijalnim i političkim.
Ivana Milev radi disciplinovano. Ona je skulptorka s umom inženjera. Rukama „plete” beskrajnu strukturu i fascinirana je njenom prostornom progresijom. Autorka sebi postavlja problem tj. zadatak da bude besprekorno tačna jer želi da njen rad bude „savršeno tehnički izveden”. Ova strukturalna opsesivnost ono je što zbunjuje pri recepciji Ivaninih skulptura, jer nemoguće je utvrditi da li je u pitanju fabrički ili ljudski rad.
Bojana Atlija organizovala je svoje betonske kocke na podu galerije. Na prvi pogled, kocke izgledaju kao funkcionalni elementi koji bi bili idealan postament ili baza za tradicionalnu skulpturu. Posmatrajući proces nastanka kocki shvatio sam da su one baze za jednu organsku skulpturu, samu autorku. Kocka kao arhitektonski element trebalo bi da omogući njenu stabilnost. Ona stoji na svojim kockama, interesuje je kakav je pogled s tog malog uzdignuća. Da li je svet lepši, da li je drugačiji? Možda. Stvar je individualne perspektive i percipiranja života.
Nina Galić se na ovoj izložbi predstavlja ne skulpturom već kulisom koja sugeriše fizičko učestvovanje posmatrača. Međutim, pomisao na učestvovanje u činovima koje sugeriše postavka, smeštena u prostor koji simulira mihrab (klečanje na kukuruzu, turban od trnja ili žileti za uklanjanje jagodica) budi osećaj čistog horora. Kontekst je jasan. U pitanju je politički komentar.
Kroz različite pristupe stvaranju, kompulsivnosti tog procesa, rešavanja likovnih, filozofskih i političkih problema, autorke se čiste od afekata koje stvara spoljni svet.
(M.Naskovića deo iz uvodnog teksta u katalogu izložbe)

Ivana Milev, rođena 1987. u Beogradu. Godine 2011. završila diplomske i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, vajarski odsek. Trenutno je na doktorskim studijama na istom fakultetu. U toku studija 2008/9. i 2010/11. bila je stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije. Članica ULUS-a i ULUPUDS-a. Dobitnica jedanaest nagrada (2015. treća nagrada Niš Art fondacije; 2013. glavna nagrada u kategoriji “Umetnost”, Klub Superste; 2011. velika nagrada “Rista i Beta Vukanović”, FLU). Izlagala je na deset samostalnih i na preko šesdeset grupnih izložbu u zemlji i inostranstvu. Godine 2013. bila je stipendista Kulturamt Dizeldorf, Nemačka. Njeni radovi nalaze se u kolekciji Muzeja Zepter; u hotelu Courtyard Marriott u Beogradu; u kolekciji Philip Morris; u javnom prostoru u Štutgartu i u privatnim kolekcijama.
http://www.ivanamilev.com
Bojana Atlija, rođena 1983. u Beogradu. Završila osnovne i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, vajarski odsek. Dobitnica je nagrade Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu za crtež. Učestvovala je na brojnim rezidencijalnim programima u Srbiji i inostranstvu. Izlagala na više grupnih i samostalnih izložbi, (Između privatnog i javnog, UMSB, Novi Sad, Savremeno internacionalno bijenale umetnosti i veština u Nantongu, Kina, Teško je biti... u vremenu, prateći program 47. BITEF-a...). Radi u različitim medijima - crtežu, skulpturi i instalaciji. Stalna je saradnica galerije Liberarti u Trstu. Radovi u javnom prostoru nalaze se u okviru Sportskog centra Olimp u Beogradu, u Dubravici, Slovačkoj i u Muzeju Zepter u Beogradu. Članica ULUS-a od 2015. godine.
http://cargocollective.com/bojanaatlija, https://www.behance.net/atlijabojana
Nina Galić, diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku za vajarstvo 2011. godine. Stipendista Fonda za mlade talente 2010/11. godine. Godine 2012. primljena u Udruženje likovnih umetnika Srbije i iste godine dobila status samostalnog umetnika. Samostalno izlagala u Galeriji Beogradske tvrđave, Gornji grad – Stambol kapija 2011. godine, u Galeriji Remont u Beogradu, 2015. Učestvovala na više grupnih izložbi, likovnih kolonija i radionica (Tropical Lab, Lasalle College of Fine Arts u ICA – Galerija Instituta za savremenu umetnost u Singapuru).

 

 

 

objavljeno09.02.2016.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.