Aktuelno

Ivan Tabaković, radovi na papiru
15.01.2013. - 15.03.2013.

Ivan Tabaković, radovi na papiru


U utorak, 15. januara u 20 sati u Galeriji Haos u Dositejevoj 3., otvara se izložba radova na papiru Ivana Tabakovića.

 

Zahvaljujući dobroj volji umetnikovog sestrića, arhitekte Predraga Peđe Ristića, dobili smo priliku da pregledamo deo umetnikove zaostavštine: fascikle pune isečaka, skicen blokova, crteža, kolaža, tekstova – građe za neku posebnu kosmogoniju. Odlučili smo da to po prvi put iznesemo u javnost i pred beogradskom publikom je izbor iz tog materijala, različiti radovi na papiru iz nekoliko faza. Preko dve stotine radova manjeg formata. Možemo ih nasloviti Varia, no više bi odgovaralo Duhovni tokovi ili Kretanje ideja. Radovi su još pozajmljeni, pored ovih, iz privatne kolekcije gospođe Harašić.

Tim povodom organizujemo konferenciju za novinare i razgovor o ovom izuzetnom stvaraocu u ponedeljak, 14. januara u  11 sati.

Ivan Tabaković rođen je 1898. u Aradu, u današnjoj Rumuniji. Slikarstvo je učio na Akademiji likovnih umetnosti u Budimpešti, a potom na Kraljevskoj akademiji za umjetnost i obrt u Zagrebu. Godine 1922. odlazi u Minhen, gde je dva semestra pohađao tamošnju Akademiju lepih umetnosti. Studije je završio u Zagrebu, u klasi profesora Ljube Babića. Učestvovao je u osnivanju grupe "Zemlja", čiji je aktivni član bio do 1932.

Prvu samostalnu izložbu ostvaruje 1934. u Zagrebu u Salonu Ulrih. Godine 1937. dobija Grand Prix za slikarstvo i počasnu medalju za keramiku na Svetskoj izložbi u Parizu. Jedan je od osnivača grupe Dvanaestorica. U Beograd dolazi 1938. godine. Jedan je od osnivača Škole za primenjenu umetnost, koja će kasnije prerasti u beogradsku Akademiju primenjenih umetnosti. Vanredni profesor na Akademiji likovnih umetnosti postaje 1945. godine, a kasnije prelazi na Akademiju primenjenih umetnosti, gde od 1950. vodi Odsek za keramiku. Učestvuje u osnivanju grupe Šestorica 1954. godine. Dok polako menja svoj likovni izraz, Tabaković je veoma aktivan i na polju rada u keramici. Godine 1959.  osvaja srebrnu medalju na Međunarodnoj izložbi keramike u Belgiji (Ostende), a 1962. zlatnu medalju na istoimenoj izložbi u Pragu. Politikinu nagradu dobija 1963. godine.

Godine  1965. postaje dopisni član, a 1972. postaje redovni član SANU. Dobitnik je Sedmojulske nagrade, Ordena rada, kao i Povelje Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Srbije. Uručeno mu je priznanje za naročite zasluge i doprinos za uspešni razvitak Univerziteta u Beogradu 1974, a naredne godine je odlikovan nagradom AVNOJ-a SFRJ za stvaralaštvo i rad od opšteg značaja.

Ivan Tabaković je premiuo u Beogradu 1977. godine.

Za života je Ivan Tabaković je ostvario 26 samostalnih, a učestvovao je na preko 250 grupnih izložbi. Posthumno su njegova dela izlagana na tridesetak grupnih izložbi, a upriličeno je i 12 samostalnih izložbi radova ovog izuzetnog stvaraoca.

Umetnički radovi Ivana Tabakovića su deo 44 muzejske i galerijske kolekcije u širom stare Jugoslavije i sveta, kao i brojnih privatnih kolekcija. Njegova dela se mogu naći u kolekcijama prestižnih svetskih institucija, kao što su Metropoliten muzej i Muzej moderne umetnosti u Njujorku.

Tekst za katalog za izložbu u Haosu sačinila je Borka Božović koja, između ostaloga kaže: Dozvoljavamo sebi sumnju da bi autor ovih radova, izloženih u Galeriji Haos, tokom januara/marta 2013. – ugledni Ivan Tabaković – bio zadovoljan prezentacijom njegovog radnog materijala. Sve njegove izložbe, a nije ih ni bilo previše, imale su precizno odabrano ime, određenu problemsku okosnicu. Pedantan i ozbiljan, kakav je bio, strog a human, obrazovan i promišljen, bez potrebe da izlaže često i sve što je stvorio, Tabaković bi sigurno gunđao na ovu našu odluku. Odakle nam onda pravo – pitate se, možda – da zavirujemo u njegovu likovnu laboratoriju? U njegov intimni svet? U dušu umetnikovu? Radoznalost je jača od obzira. Njegov značaj je veći od stepena prisutnosti na sceni. Nikada izuzetnih stvaralaca nije zapravo dosta i nikada nije sve rečeno niti uvid kompletan. Naročito kada je u pitanju neviđeni materijal, ličan, intiman, skriven. I ovde je reč o „skrivenim svetovima“... kako je Tabaković umeo da naslovljava neke delove svoga opusa...Ova izložba crteža imala je za cilj da skine veo tajnovitosti sa njegovih procesa rada, pa ako smo i malo zavirili u te „skrivene svetove“, onda je utoliko zadovoljstvo veće, a Ristićeva želja za ovakvom postavkom opravdanija.

Izložbu Ivana Tabakovića otvara u utorak, 15. januara u 20 sati gospođa Gordana Harašić, istoričarka umetnosti.

 

objavljeno15.01.2013.

Pretraga
Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.

RegistracijaZaboravljena lozinka

Niste član? Registrujte se