Aktuelno

Godišnja izložba Dizajn sekcije ULUPUDS 2016
06.09.2016. - 01.11.2016.

Godišnja izložba Dizajn sekcije ULUPUDS 2016


6. oktobra u Galeriji SKC u 19h biće otvorena tradicionalna godišnja izložba dizajn sekcije ULUPUDS. Zbog velikog broja radova, izložba je podeljena u dve postavke, prva je 6. oktobra, a druga 18. oktobra, 2016. godine.

 

 

IZBOR: Dizajn potencijal

Ovogodišnja izložba Dizajn sekcije ULUPUDS-a, sa temom »Izbor«, okupila je rekordan broj učesnika, sa 57 izložbenih radova iz svih oblasti dizajna, što na izvestan način svedoči o inspirativnosti teme, ali, pre svega, i o bogatstvu aktuelne stvaralačke aktivnosti naših članova. Ako govorimo o samom tematskom okviru, i o njegovoj konceptualnoj zasnovanosti, ne možemo a da se ne upustimo u analizu polivalentnog karaktera pojma izbora. Štaviše, tema postaje važnija jer nas savremeni društveni ambijent stavlja u poziciju neprestanog donošenja odluka i preispitivanja sopstvenih izbora. Svu kompleksnost fenomena nagoveštava i argentinski pisac Hulio Kortazar, u svom romanu Školice (Zagreb: Naklada Pelago, 2009), ističući kako „sama činjenica da se postavljaju pitanja o mogućem izboru, kvari i zamagljuje ono što bi se moglo izabrati“. Ipak, čini se da upravo ta doza neizvesnosti i misticizma, koju svaki izbor sa sobom nosi, stvara potencijal koji se prepoznaje u postupku otkrivanja nepoznatog. Zapravo, ovaj proces je duboko ukorenjen u idealu svakog stvaralačkog i kreativnog čina, i predstavlja nastojanje pomeranja granice saznanja.

Jedna od najsažetijih, ali slikovitih definicija dizajna jeste ona koja govori o dizajnu kao procesu donošenja niza odluka. Zasigurno da svakoj odluci predstoji izbor. Često su te odluke krajnje racionalne i odmerene, zasnovane na pragmatičnom sagledavanju osmišljenog cilja, dok posebnu draž dizajnerskom delovanju daju one odluke i izbori koji su intuitivni, neretko utemeljeni u emocionalnom iskustvu. Tako, tematika izbora upućuje na motive kroz koje se i mi lično identifikujemo, reprezentujući svoj lik kroz sopstveno delo. Time, ova izložba, osim što predstavlja dinamičan skup pojedinačnih radova koje su izlagači izdvojili kao reprezent svog aktuelnog autorskog opusa, može doneti i odgovore na uvek intrigantno pitanje - kako smo se izborili sa sopstvenim izborom?


Vladimir Kovač, mast.inž.arh.
Odbor Dizajn sekcije ULUPUDS-a
Beograd, septembar 2016.

 

objavljeno30.09.2016.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.