Aktuelno

Alter Imago
12.12.2012. - 19.01.2013.

Alter Imago


Fondacija Kolekcija Trajković i Kulturni centar Beograda organizuju izložbu Umetničke grupe Alter Imago. Izložba će biti otvorena 12. decembra, 2012. u 19. časova u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, Beograd.

 

Na izložbi će biti predstavljeni radovi svih članova ove grupe, i to radovi koji su nastali u vreme delovanja ove grupe. Svi radovi su velikih formata a neke od radova beogradska publika će videti prvi put. Svi izloženi radovi su vlasništvo Kolekcije Trajković. Izložbu prati Katalog sa reprodukcijama svih radova a tekst u katalogu potpisuje Radonja Leposavić, istoričar umetnosti.

Umetnička grupa Alter Imago osnovana je 1980. u Beogradu…. Tahir Lušić (1949), Nada Alavanja (1952) i Vladimir Nikolić (1952-2007) – studenti istorije umetnosti – posle individualnih iskustava sa raznim was-ist-kunst analizama u Studentskom kulturnom centru sedamdesetih godina prošlog veka, posle uzbudljivih vizuelnih i A4 eksperimenata u tamošnjoj Likovnoj radionici, posle brojnih razgovora i napisanih izjava, posle mnogih pročitanih knjiga i tekstova... okupljaju se oko ideje druge slike odnosno novog prizora… 1982. pridružuje im se i Mileta Prodanović (1959) – student slikarstva sa sličnim ikonoklastičkim iskustvom u SKC-u – i do 1985/6. Alter Imago će "delovati" ne samo na beogradskoj već i na sveukupnoj jugoslovenskoj umetničkoj sceni… Njihova "nova slika" je konceptualna – oni nisu "glupi kao slikari"; njihovo slikarstvo je "učeno" – Alter Imago "zna" istoriju umetnosti; njihov "novi prizor" je i fragment (rešetka) i totalitet (prostorna instalacija); oni su i individualci i članovi grupe... 

Fondacija “Kolekcija Trajković” osnovana je u jesen 2010. kao Fond “Kolekcija Trajković”, radi očuvanja likovnog stvaralaštva i širenja kulture i likovne umetnosti dvadesetog veka u Srbiji. Prevashodni cilj Fondacije je briga za i očuvanje fundusa Kolekcije Trajković  i njeno predstavljanje kroz izložbe, tribine i izdavačku delatnost. Fondacija se takođe bavi promocijom savremenih diskursa teorije i istorije umetnosti kao i monografskih pristupa proučavanju umetničkog stvaralaštva, prikupljanjem i konzervacijom arhivske građe, dokumentarnog materijala, kataloga, časopisa, knjiga, filmskog materijala, fotografija i video zapisa. Svoje ciljeve Fondacija ostvaruje kroz organizaciju samostalnih, tematskih i retrospektivnih izložbi i izdavačku delatnost. Fondacija se takođe bavi adekvatnim predstavljanjem u medijima i na druge načine, srpske umetničke baštine XX veka.

Kolekcija Trajković je privatna umetnička zbirka likovnih dela druge polovine XX veka i prvih deset godina XXI veka. U kolekciji je zastupljeno preko stopedeset autora sa oko hiljadu likovnih dela. Kolekcija sadrži slike, skulpture, radove na papiru, kao i radove rađene u drugim medijima kao što su fotografija, video zapis, zvučni zapis. Osim tradicionalnih umetničkih praksi (slikarstvo, skulptura, crtež, grafika) u Kolekciji su zastupljeni radovi radikalnih, novih umetničkih praksi druge polovine XX veka. Pored prikupljenih likovnih dela Kolekcija Trajković poseduje dokumentaciju vezanu za pomenuti period i stvaraoce kao i obimnu literaturu, knjige, kataloge, časopise, plakate sa izložbi i sl.  Dela iz ove kolekcije bila su izlagana u više navrata, a Kolekcija Trajković je prvi put detaljnije predstavljena javnosti na izložbi “Kolekcija Trajković u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić”, u maju 2010. kada je izašla iz štampe i monografija “Kolekcija Trajković”. U UK Parobrod, u septembru 2011. Kolekcija Trajković je predstavljena izložbom “Kolekcija Trajković:Konceptualna umetnost u regionu”. U aprilu 2012. Kolekcija Trajković je do sada najobimnije predstavljena beogradskoj publici izložbom u Muzeju istorije Jugoslavije-Muzej 25. Maj, pod nazivom “Kolekcija Trajković: lična svita”, gde je na 1.600 m2 izložbenog prostora predstavljen izbor tema i umetnika druge polovine XX veka. U trenutku podnošenja prijave završene su pripreme za izložbu “Kolekcija Trajković: Grupa Alter imago”, koja će biti održana tokom decembra meseca 2012. godine u Galeriji Kulturnog centra Beograda u Beogradu.

 

objavljeno06.12.2012.

Pretraga
Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.

RegistracijaZaboravljena lozinka

Niste član? Registrujte se